POLJOPRIVREDA

SAVJETI I INFORMACIJE IZ OBLASTI POLJOPRIVREDE.

24.02.2011.

PRIPREMA VRTA ZA SADNJU

Prije nego što se upustite u sadnju ili sijanje u vašem vrtu, načinite plan na kojem ćete zabilježiti vrstu zemljišta, osunčanost, vlagu, vjetrovitost ili zaštićenost pojedinih zona vašeg vrta. Na taj ćete način spriječiti gubitak novca i vremena na uzgajanje kultura koje nisu stvorene po mjeri vašega terena i zato ne uspijevaju. Plan bi trebao obuhvaćati voće, povrće, biljke i ukrasno bilje koje odgovara odlikama terena i zemlje, tablicu željenih kultura i na kraju tablicu voća, povrća i bilja po sezonama. Ono što ćete zasijati ili zasaditi u određeno godišnje doba nalazi se u presjeku tablice. Naravno, nikada se nemojte osloniti isključivo na vremenske okvire za pojedine nasade, već pratite realne klimatske specifičnosti godine.

Povrće sadimo u široko razmaknute redove, tako da je omogućen jednostavan pristup biljkama.Mjesto primjereno za vaš vrt treba biti sunčano, ali i zaštićeno od sunca, plodne i vodopropusne zemlje. U vrtu načinimo grede klasično pravougaonih oblika, ali i okruglih ili trokutastih oblika, veće ili manje, međusobno razmaknute i obrubljene puteljcima, pri tom paziti da je sredina gredice uvijek dostupna za intervencije s prolaza ili puteljka. Prirodnije i dekorativnije će izgledati vrt bez gredica, ali takav je vrt bitno teži za održavanje, a zahtijeva i više znanja, stoga se ne preporučuje početnicima. Povrće sadimo u široko razmaknute redove, tako da je omogućen jednostavan pristup biljkama. U različitim gredicama sadimo različite kulture što omogućuje specifičnu pripremu tla prema potrebama pojedinog bilja, voća ili povrća: đubrenje, navodnjavanje, okopavanje, presađivanje i dr.

Priprema zemlje

Plodna i drenirana zemlja opskrbljena organskim hranivima, relativno bez kamenja i sklona zadržati vlagu je gotovo neophodna za uspješno bavljenje vrtlarenjem. Kiselost ili baznost zemljišta odnosno njegov pH treba biti pogodan za kulture iz vrta. U pravilu je pri vlažnim klimama tlo kiselo (pH ispod 7, 0), dok je za sušu specifično bazno tlo (pH više od 7, 0). Pred sadnju treba analizirati tlo i postepeno prilagođavati pH potrebama kultura, kroz više sezona. Kada su struktura zemljišta, pH i plodnost u skladu, obradite ga i poravnajte da bude glatko. Ostala vam je sadnja/sijanje i održavanje.

Sadnja

Koristeći svoj plan sadnje/sijanja, pripremite sav alat (lopata, grablje, motika, kanta...), sadnice, sjeme i počnite akciju na prethodno dobro pripremljenom zemljištu. Dan prije sadnje zemlju dobro natopite vodom. Stabla, voćke i grmlje sadimo na sjevernoj strani, kao ne bi pravile sjenu biljkama koje vole sunce. Pripremite oznake za svaku kulturu da ne biste morali čekati da biljka iznikne kako biste saznali što se iza svake gredice krije. Zemljište ne treba obrađivati dok je jako mokro. Razmak i dubina sadnje su uvijek kritični, a pametnije je ostaviti veći razmak.

Radovi u vrtu

Vrt je sistem koji zahtijeva konstantno održavanje. Svakoga dana,sedmice , mjeseca moramo poduzeti  mjere i radnje ukoliko želimo privlačan za oči i koristan vrt. Pri tome imajte na pameti da je priroda u konstantnoj promjeni i da se radnje u vrtu prilagođavaju tim promjenama:

  • priprema tla
  • zalijevanje ili navodnjavanje
  • ishrana tla gnojivima
  • malčiranje tla
  • sijanje
  • sadnja
  • okopavanje, provjetravanje, drobljenje gruda, rahljanje, plijevljenje
  • orezivanje voćaka i održavanje
  • odstranjivanje korova, čišćenje, košnja, sakupljanje lišća
  • sprječavanje bolesti i uklanjanje štetnika.

Posao oko održavanja vrta možete sistemski  svoditi na minimum:

  • svaka kultura u vrtu neka bude s nekom namjenom,
  • bilje udružite u grupe jer takvo zahtijeva manje održavanja,
  • tlo oko biljaka prekrijte slamom zbog zadržavanja topline i manje zalijevanja i
  • nemojte obrađivati cijelu površinu vrta - pustite da dio priroda oblikuje sama.

Eko vrt

Ekološki strukturiran vrt je sinergija čovjeka, životinja i bilja koja rezultira prirodnom ravnotežom . Takva poljoprivreda je dio održivog razvoja i ne uzrokuje nestanak biljnih i životinjskih vrsta, a na vaše zadovoljstvo dat će stabilan i visok prinos.


POLJOPRIVREDA
<< 02/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728

KORISNI LINKOVI

UPEP-Udruzenje za Projektovanje i Edukaciju u Poljoprivredi
U P E P
Udruženje za projektovanje i edukaciju u
poljoprivredi

Kontakt: E-mail: upep@live.com ; Mob.: dipl.ing.poljoprivrede Abdel Alić 061-749-457, 061-355-975, 061-247-495


Ako želite stručnu i profesionalnu pomoć iz oblasti voćarstva, hortikulture, povrtlarstva, stočarstva, ljekobilja, ekologije, bezbjedne i zdrave hrane obratite se na pravo mjesto.

Za Vas radimo:

• Želite sadnice voća i ukrasnog bilja!
• Želite profesionalno hortikulturalno uređenje!
• Želite pokrenuti mali biznis iz poljoprivrede!
• Pomoć u sprovedbi uredbe o kvalitetu mlijeka i smanjenje broja somatskih čelija koje nalaže EU!
• Analiza Vašeg zemljišta!
• Orezivanje voćarskih zasada!
• Povezivanje poljoprivrednih proizvođača sa konzumentima i prerađivačkom industrijom!
• Projektovanje i pravljenje biznis planova iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje!
• Pomoć u certificiranju proizvoda
• Upoznavanje farmera za iskorištavanje sredstava iz fondova EU!
• Zaštita biljaka od različitih nametnika i bolesti!
• Prevencija bolesti zdravlja životinja
• Hortikultura – uređenje zlenih površina
• Praćenje proizvodnje od samog starta do njegovog finaliziranja i plasmana istih
• Prilikom našeg rada garantujemo efikasnost u poboljšanju uvjeta rada svih poljoprivrednih gazdinstava, pod uslovom da se pridržavaju svih uslova i pravila koje im mi predložimo.
• Povećanje standarda farmera i samog kvaliteta njihovih proizvoda
• Uz suradnji sa različitim institucijama omogućavati ćemo certificiranje dobivenih proizvoda!
• Povezujemo organske proizvođaće sa konzumentima koji znaju šta je hrana!
• Eterična ulja i prirodni čajevi za dug život!


* upep@live.com

Brzi test
Da li vaše poljoprivredno gazdinstvo posluje racionalno, kvalitetno i konkurentno?

Odgovorite na pitanja:
-Vodite li matičnu knjigu biljne proizvodnje?
-Vodite li podatke na svojoj farmi?
-Izrađujete li poslovni plan za svaku sezonu?
-Radite li redovno analizu zemljišta?

Ukoliko je Vaš odgovor i na samo jedno od ovih pitanja "ne", Vaša poljoprivredna djelatnost zasigurno nije adekvatna i profitabilna.

Pesticidi-sve što trebate znati
Pesticidi

Skupni naziv za sredstva kojima se suzbijaju štetočine u poljoprivredi, veterini, šumarstvu i javnom zdravstvu. Ime potiče od latinskih riječi pestis -kuga i caedere-ubiti. Preparat je smjesa jedne ili više aktivnih supstanci sa drugim hemijskim supstancama koje omogućavaju njezinu upotrebu na najučinkovitiji način. Aktivna supstanca je ona supstanca u formulaciji sredstava za zaštitu bilja koja je djelotvorna na štetočine. Oblik u kojem se sredstvo nalazi naziva se formulacija.

Podjela prema skupini organizama na koje djeluje

* AFICIDI - lisne uši
* AKARICIDI - grinje
* BAKTERICIDI - bakterije
* FUNGICIDI - gljive
* HERBICIDI - korovi
* ARBORICIDI - drvenesti korovi
* GRAMINICIDI - travnati korovi
* INSEKTICIDI - insekti
* KORVICIDI - štetne ptice ( repelenti )
* LARVICIDI - larve
* LIMACIDI - puževi
* NAMATOCIDI - nematode
* RODENTICIDI - glodari
* RATICIDI - štakori
* VIROCIDI - virusi

Podjela prema obliku djelovanja

* DEPRESIVNO - izazivaju klonulost i zastoj u rastu
* FUMIGANTNO -DISAJNO - djeluju preko organa disanja
* KONTAKTNO - preko dodira sa organizmom
* DIGESTIVNO - preko probavnog sistema
* SISTEMNO - preko sokova biljke ili tjelesne tekućine organizma
* TRANSLOKACIJSKO - djelovanje na sve organe organizma bez obzira na način unošenja
* PERZISTENTNO -produženo vrijeme djelovanja
* REZIDUALNO - djeluje na štetočine određeno razdoblje nakon upotrebe sredstva
* KUMULATIVNO - djelovanje koje postiže učinak tek u određenom vremenskom razdoblju, pošto se nagomila dovoljna količina aktivne supstance u organizmu
* SELEKTIVNO - izborno djelovanje sredstva koje je više otrovno za jedne biljke ili životinske vrste nego za druge
* TOTALNO - djelovanje na sve vrste
* PREVENTIVNO - djeluju preventivno na izvore zaraze
* KURATIVNO - djeluje pošto je došlo do zaraze

Oznake pojedinih formulacija

* EC - koncentrovana emulzija
* SL - vodotopivi koncentrat
* SC - koncentrovana suspenzija
* TK - tekući koncentrat koji se koristi nerazrijeđen
* WP - močivo prašivo za suspenziju
* SP - topivo prašivo
* SG - disperzivna mikrogranula
* MC - mikrokapsularni koncentrat za suspenziju
* K - kristali
* Pa - pasta
* Tpa - tekuća pasta
* P - prašivo za zaprašivanje usjeva
* G - granule
* Psj - prašivo za zaprašivanje sjemena
* M - mamci
* KM - koncentrat za mamac

Emulzija- je smjesa u kojoj su fine kapljjice jedne tekućine raspršene u drugoj (ulje u vodi)

Suspenzija- je disperzivni sistem krutih čestica raspršenih u tekućini. Ima izgled zamućene tekućine

Pokazatelji otrovnosti

Letalna doza - ona količina supstance koja može da izazove smrt

Toleranca - najveća dopuštena količina aktivne supstance koja se smije nalaziti u proizvodu u trenutku stavljanja u promet

Karenca - najkraće razdoblje koje mora proći između upotrebe sredstava za zaštitu bilja i žetve,berbe ili puštanja stoke na ispašu

Fitotoksičnost - oštećenje kulturne biljke nakon upotrebe sredstava za zaštitu

Otrovnost - svojstvo sredstva za zaštitu bilja da uzrokuje oštečenje u organizmu

Doza i koncentracija

Doza - označava količinu aktivne supstance ili formulacije koje se upotrebljava po jedinici površine (l/ha) ili (l/100m2)

Koncentracija - količina aktivne supstance ili sredstva za zaštitu u vodi izražen u %

Mogućnost miješanja - ako nema podataka u uputama proizvođača, preporučuje se pridržavati pravila da se miješaju istovrsne formulacije sredstva za zaštitu bilja

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
20300

Powered by Blogger.ba